━ NIEUWS EN WEETJES
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg de beste tips!
Wat is de essentie van het verzekeren van energieopslagsystemen?
De vraag naar energieopslagsystemen groeit snel. Deze systemen spelen een cruciale rol in het stabiliseren van ons elektriciteitsnet en het verhogen van de efficiëntie van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Maar zoals bij elke technologie, brengt het gebruik van energieopslagsystemen ook risico’s met zich mee. Het verzekeren van deze risico’s is essentieel. Hoe pak je dat slim aan?
LEES MEER
3 op 4 Nederlands bezorgd, maar gedragsverandering en klimaat taaie combinatie
Nederlanders beperken zich bij hun klimaatvriendelijke acties vrijwel volledig tot hun rol als consument: biologisch eten kopen, water besparen en vaker met de trein. Anderen rollen, bijvoorbeeld die van actief burger, staan nauwelijks op het netvlies, terwijl het rendement ervan vaak groter is. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het mede door de Turing Foundation ondersteunde onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) naar klimaatvriendelijke gedragsverandering.
LEES MEER
‘Nederlandse batterijmarkt groeit dit jaar naar 942 megawattuur’
De Nederlandse batterijmarkt groeit in 2024 naar een omvang van 942 megawattuur. Dat voorspellen de onderzoekers van Dutch New Energy Research in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25.
De onderzoekers hanteren 3 scenario’s voor hun groeiprognose: laag, basis en hoog. In het beste geval verwelkomt de Nederlandse markt dit jaar maar liefst 1.430 megawattuur aan batterijen, in het slechtste scenario 470 megawattuur.
LEES MEER
Nederland doorbreekt grens van 400.000 dynamische contracten voor stroom
De doorbraak van dynamische energiecontracten heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Voor het eerst hebben meer dan 400.000 Nederlandse consumenten en bedrijven een dynamisch contract voor stroom.
LEES MEER
Kabinet stuurt wet voor stoppen salderingsregeling zonnepanelen naar Tweede Kamer
Het kabinet heeft het wetsvoorstel waarmee de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stopgezet kan worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De Eerste en Tweede Kamer moeten het voorstel behandelen.
LEES MEER
Belastingplan 2025 | Salderen voor eigenaar zonnepanelen voordeliger dan verwacht, energiebelasting minder snel verlaagd
Consumenten met zonnepanelen mogen in 2025 iets meer salderen, omdat de energiebelasting op stroom minder snel omlaaggaat dan verwacht. De salderingsregeling pakt voor zonnepaneelbezitters zo gunstiger uit.
LEES MEER
Beeld: © Ministerie van Financiën Martijn Beekman
Het gebruik van omvormers en thuisaccu's
Het is belangrijk om een gebalanceerde kijk te hebben op het gebruik van thuisbatterijen en hybride omvormers.
Elk huishouden heeft specifieke behoeften, en daarom is maatwerk altijd essentieel. We adviseren u graag persoonlijk, maar hier zijn alvast enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.
Zonnepanelen uitschakelen bij dynamisch energiecontract
Voor mensen met een dynamisch contract of mensen die netcongestie willen verminderen kan het interessant zijn om de zonnepanelen van tijd tot tijd uit te schakelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Image: ©SolarEdge
Hoe u uw huis voorbereidt op de installatie
Nadat u zonnepanelen hebt gekozen en een contract hebt getekend, hoeft u alleen nog maar te wachten op de installatie. U kunt het proces van het installeren van zonnepanelen versnellen als u uw huis van tevoren voorbereidt.
Planbureau: stoppen salderingsregeling zonnepanelen schaadt vertrouwen burgers
Het besluit van het nieuwe kabinet om de salderingsregeling voor zonnepanelen stop te zetten, schaadt het vertrouwen van burgers in de overheid. Die conclusie trekt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
LEES MEER
Controleer of verzekeraar camera’s verplicht voor beveiliging zonnepark
Energie Samen roept energiecoöperaties op te controleren of zij voor de verzekering van hun zonneparken verplicht zijn om camerabeveiliging aan te brengen. De oproep komt na het toegenomen aantal koperdiefstallen.
15 tips voor het kopen van uw zonne-energiesysteem
Bent u overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Denkt u erover deze te laten installeren maar weet u niet goed hoe u de juiste keuze maakt? Hier een aantal tips om u op weg te helpen.
Een slimme energiehuishouding met een zelf-configurerend energiesysteem
De ontwikkelingen rondom Home Energy Management Systems (HEMS) gaan zeer snel. Om het energieverbruik binnenshuis op elkaar af te stemmen en om de systemen slim om te laten gaan met prikkels van buitenaf, zoals dynamische tarieven en netcongestie, zijn er al allerlei slimme oplossingen en stukjes software bedacht.
LEES MEER
EU haalt voor het eerst een 50 procent hernieuwbare elektriciteitsaandeel
De Europese elektriciteitsbranchevereniging Eurelectric heeft cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat in de eerste helft van 2024 voor het eerst 50 procent van de Europese publieke elektriciteitsopwekking afkomstig was uit hernieuwbare energiebronnen.
LEES MEER
‘Bijna geen nieuwe fabrieken voor zonnepanelen en batterijen meer nodig’
De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen en batterijen is bijna groot genoeg om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Nieuwe fabrieken zijn om die reden niet of nauwelijks nodig op de korte termijn.
LEES MEER
Verplichte registratie thuisbatterij: website energieleveren.nl vernieuwd
Consumenten die een thuisbatterij kopen zijn sinds 2 jaar verplicht die te registreren bij hun netbeheerder. De registratiemethode op de website energieleveren.nl is vernieuwd om zo meer data beschikbaar te krijgen.
LEES MEER
Holland Solar lanceert informatieve website: De Zon Geeft Energie
Holland Solar, de branchevereniging voor zonne-energie, heeft een campagne gelanceerd om u te voorzien van eenvoudig te begrijpen informatie over de voordelen van zonne-energie.
Als u als consument twijfelt over het installeren van zonnepanelen vanwege negatieve berichten, kan deze website u wellicht helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
De thuisbatterijmarkt groeit door nieuwe verdienmodellen
De Nederlandse markt voor thuisbatterijen ontwikkelt zich in een rap tempo, wat duidelijk blijkt uit de opkomst van diverse verdienmodellen. Thuisbatterijen worden niet langer enkel gebruikt om zelfopgewekte zonne-energie te benutten of slim te handelen met variabele uurprijzen.
Eigenaar zonnepanelen kan bij 5 energiebedrijven nog langjarig contract krijgen
Het aantal energieleveranciers dat consumenten met zonnepanelen nog een vast energiecontract aanbiedt, is in de maand maart verder gedaald van 7 naar 5 stuks. Bovendien zijn de contracten duurder.
Elektriciteitssector stootte vorig jaar 22 procent minder CO2 uit
De CO2-uitstoot van de elektriciteitssector is vorig jaar met 22 procent gedaald. Dit komt doordat er meer duurzame energie is geproduceerd en minder stroom is geproduceerd op basis van steenkool en aardgas.
Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen, met óf zonder zonnepanelen
Consumenten die een thuisbatterij kopen – met óf zonder zonnepanelen – kunnen bij de Belastingdienst de btw terugvragen die op de batterij zit. ‘Dit is geweldig nieuws en voelt als subsidie’, aldus Romano Hagen.
━ UITGELICHT 4 OCTOBER 2024
Zonnepanelen project KonnecTed in Deventer
We zijn trots om te melden dat we momenteel de laatste hand leggen aan onze KonnecTed zonne-installatie in Deventer. In totaal hebben we hier bijna 2.000 zonnepanelen geplaatst. Deze installatie is een waardevolle aanvulling op onze eerdere samenwerkingen in de regio.LEES MEER
━ UITGELICHT 11 JULI 2024
Deze zomer demonteert en herplaatst Independent Solar Systems, in opdracht van Van Dorp, een groot deel van het oude zonnestroomsysteem op het dak van het UGO aan de Beatrixlaan in Apeldoorn. LEES MEER
━ UITGELICHT 20 MEI 2024
Independent Solar Systems heeft onlangs een bijzonder zonnestroomsysteem geplaatst in opdracht van de Stichting Praktische Filosofie en Spiritualiteit op Landgoed Oxerhof in Deventer. LEES MEER
━ SAMENWERKING
dat we al jaren samenwerken met Phono Solar Technology Co., Ltd. (PHONO) Een wereldwijd toonaangevende leverancier van zonnestroom producten en -diensten.
PHONO blijft trouw aan de kernwaarden innovatie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ook streeft PHONO voortdurend naar wetenschappelijke en technologische vooruitgang door intensieve onderzoeks- en ontwikkelings inspanningen.
Wolter Bakker, eigenaar van Independent Solar Systems, over de samenwerking met PHONO.